Zelf leren vasten - Bodyweight Sports
Facebook Instagram Youtube

Zelf leren vasten

Vasten als een pro

Super dat je hier bent beland! Op deze pagina ga je leren hoe jij zelf vasten kunt implementeren en alle voordelen hiervan kosteloos bereikt.

Wat is vasten?
Vasten is een eet-tijd schema waarmee je voor een gedeelte van de dag niets eet en ook geen calorieen nuttigt.

Wat heeft vasten voor voordelen?
– Brengt het lichaam dagelijks voor korte duur in Ketose (pure vetverbranding)
– Brengt het bloedsuikergehalte laag en stabiel
– Brengt de insulinespiegel laag en stabiel
– Minder moodswings
– Minder honger
– Meer energie
– Meer (buik)vet verbranding
– Meer bewustwording van gezond eten
– Meer tijd voor leuke dingen
– Beter slapen
– Beter sporten
– Betere concentratie

Vasten is een oeroude eet methode

Ten eerste is het belangrijk dat je bewust bent van het feit dat wij niet de hele dag hoeven te eten om energie te hebben. Ons lichaam heeft altijd een ruime reserve aan vet voorhanden om periodes waarin we niet eten te overbruggen.
Het soort vasten welke wij aanraden is Intermittent Fasting, ook wel bekend als vasten met het 16/8 schema. Dit betekend dat we streven naar een patroon van 8 uur eten, en 16 uur niet eten (inclusief slaap). Voor langere vasten is het verstandig om al wat langer ervaren te zijn met vasten.

Bij Intermittent Fasting is het de bedoeling dat je iedere dag in 8 uur tijd je calorieën nuttigt, gevolgd door een 16 uur durende vast.
In de eetperiode van 8 uur kun je voorlopig alles wat je voorheen at (ook de hoeveelheden) gewoon eten. Vasten gaat puur om het wel of niet eten, niet om wát je eet. Al kan de juiste voeding zeker bijdragen aan je gezondheid en algemene ervaring/energie tijdens het vasten.

Het is niet zomaar om een dagdeel structureel door te brengen zonder eten, dit is voor ieder mens met een eigen werk rooster of agenda dan ook verschillend.
Na jaren ervaring kunnen we wel zeggen dat een dag zonder (vroeg) ontbijt het meest ideale is. Ook wil je niet vlak voor het slapen nog grote hoeveelheden eten.

Team Heesch
Standing-on-the-top-of-the-mountain-HD-picture

Structuur
Het enige wat écht belangrijk is om alle voordelen van Intermittent Fasting te genieten is dat je er structuur in brengt. Het is helemaal niet erg om een keer een dagje te ontbijten omdat je ergens op visite bent of omdat dit gewoon eens zo uitkomt.
Structuur betekend: 80%+ van de dagen houd je je eraan. Soms een uur minder of meer maakt ook niets uit, structuur hebben, dat maakt het verschil.
Vasten is geen tijdelijk dieet, of iets wat je slechts een periode wilt doen. Het is cruciaal dat je jezelf traint op het feit dat je in de ochtend eigenlijk nooit eet.

Geen honger
Naar verloop van tijd zal je hongergevoel in de ochtend er niet zijn, je voelt je juist prima zonder ontbijt. Wanneer je al voor langere tijd aan vasten doet, zal je merken dat je zonder eten eigenlijk enorm goed kunt presteren.
Vooral onze hersenen zijn erg snel wanneer er geen eten in het systeem zit. Om fysiek nét zo goed te presteren zonder eten als met eten, is het noodzakelijk dat je al langere periode aan vasten doet, meerdere trainingen

Hoe houd je vasten goed bij?
Wij gebruiken de gratis ”LIFE Fasting” App. Ook hebben we hierin een Circle aangemaakt zodat je andere mensen vanuit ons centrum ook kunt volgen in hun nieuwe eetstijl.
Klik op deze link nadat je de app geïnstalleerd hebt:
Life Fasting – Bodyweight Circle

Met deze app kun je exact bijhouden hoelang je gaat vasten, hoe ver je bent, hoe lang je nog moet, wat er gebeurt in je lichaam, en nog vele andere interessante video’s en instructies.

Ook houd de app bij hoe vaak je hebt gevast en voor hoe lang, wat je langste vast is enzovoorts. Het is een geweldig uitgebreide app.